Mali Bülten: 2021/19 – Evinde Ürettiklerini İnternet Vasıtasıyla Satanların Esnaf Muafiyetine ve E-ticaret Kapsamında İhracat yapanların Yararlanacağı Gelir İndirimine Dair Tebliğ Yayımlandı

Ana Sayfa > Nisan 2021 > Mali Bülten: 2021/19

Mali Bülten: 2021/19 – Evinde Ürettiklerini İnternet Vasıtasıyla Satanların Esnaf Muafiyetine ve E-ticaret Kapsamında İhracat yapanların Yararlanacağı Gelir İndirimine Dair Tebliğ Yayımlandı

11.11.2020 tarih ve 7256 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. ve 89. maddelerinde yapılan değişiklikler kapsamında; evde imal edilen ürünlerin internet ve benzeri ortamlarda satışında esnaf muaflığı uygulaması ve gelir vergisi mükelleflerince gerçekleştirilen mikro ihracat kapsamında elde edilen kazançlara indirim uygulanmasına ilişkin usul ve esasların açıklandığı 314 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 30.04.2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Mali Bülten: 2021/19 – Evinde Ürettiklerini İnternet Vasıtasıyla Satanların Esnaf Muafiyetine ve E-ticaret Kapsamında İhracat yapanların Yararlanacağı Gelir İndirimine Dair Tebliğ Yayımlandı

 

 Tebliğde yer alan düzenlemelere ilişkin açıklamalar aşağıda ifade edilmiştir:

Vergiden Muaf Esnaf

 

7256 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (10) numaralı bentle;

Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar vergiden muaf esnaf sayılmış ve bu kapsamda yer alan muaflıktan yararlanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şartı getirilmiştir. Ayrıca aynı bentle, bankalara, düzenleme kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapma yükümlülüğü getirilmiştir.

Düzenlemeye göre, madde kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilmekte ve tekrar bu muafiyetten faydalanılamamaktadır.

İlgili Tebliğ’de yer verilen örnek aşağıdaki şekildedir:

Örnek 1: Bayan (A), sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın evinde ürettiği ekmek, bazlama, kurabiye ve pasta ile reçel, salça ve turşu gibi ürünleri internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmaktadır. Bayan (A) bu ürünlerin satışı dolayısıyla 2021 yılında 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci

fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalanmaktadır. Bayan (A)’nın internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 50.000 TL, 2021 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 42.930 TL’yi aştığından, Bayan (A) izleyen takvim yılı başından itibaren (6) numaralı bent kapsamında muafiyetten faydalanamayacaktır. Ancak Bayan (A), 2022 yılı Ocak ayının sonuna kadar maddenin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde belirtilen şartları sağlaması kaydıyla 2022 yılında internet ve benzeri alanlar üzerinden yapacağı satışları için (10) numaralı bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanabilecektir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesiyle Mal İhracatı Kapsamında Elde Edilen Kazançlarda İndirim

 

7256 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesine eklenen (16) numaralı bent hükmüyle, tam mükellef gerçek kişilerin, Gümrük Kanunu’nun 225. maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’sinin beyan edilen gelirden indirimine olanak sağlanmıştır.

İlgili Tebliğ Metni: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210430-8.htm

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

Sayfamızı Paylaşın