Mali Bülten: 2020/19- Ticari Elektronik İleti Göndermek İsteyen Gerçek ve Tüzel Kişiler Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) Kaydolmak Zorunda.

Ana Sayfa > Ocak 2020 > Mali Bülten: 2020/19

Mali Bülten: 2020/19- Ticari Elektronik İleti Göndermek İsteyen Gerçek ve Tüzel Kişiler Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) Kaydolmak Zorunda.

Bu değişiklik ile 1.9.2020 tarihinden itibaren, Ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) kaydolmak zorundadırlar. Kayıt sonrasında sistem üzerinde onayı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyecektir.

Mali Bülten: 2020/19- Ticari Elektronik İleti Göndermek İsteyen Gerçek ve Tüzel Kişiler Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) Kaydolmak Zorunda.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 15.07.2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmî Gazete’ de Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’i yayımlamıştı.

 

Ticaret Bakanlığı bu yönetmelikte değişikliğe gitmiş ve 4.1.2020 tarihli ve 30998 sayılı Resmî Gazete’ de, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i yayımlamıştır. Yapılan değişiklik ile ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) kaydolmak zorundadırlar. Söz konusu sistem üzerinde onayı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyecektir.

Yönetmelikte yer alan ticari elektronik iletinin tanımı aşağıda verilmiştir:

 

Ticari elektronik ileti: Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri şeklinde tanımlanmaktadır.

Bu değişiklik ile 1.9.2020 tarihinden itibaren, Ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) kaydolmak zorundadırlar. Kayıt sonrasında sistem üzerinde onayı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilememektedir.

Tüzel ve Gerçek kişiler İYS’ ye kaydolmak zorundadırlar. Bununla beraber İYS onayı olmayan adreslere hiçbir şekilde ileti gönderilemeyecek ve İYS üzerinden alınmayan onaylarda, onay 3 gün içinde İYS Sistemine eklenecek ve İYS sisteminde kayıtlı olmayan onaylar geçersiz sayılacaktır. Bu şekilde alınan onaya ilişkin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıya ait olacaktır. Tüm onaylar 1.6.2020 tarihine kadar hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ ye aktarılmalıdır.

1.6.2020 sonunda, alıcılara onayların İYS’ ye yüklendiği ve 1.9.2020 tarihine kadar kontrol edilmediği takdirde bu onayların geçerli sayılacağı ile reddetme imkanının İYS üzerinden kullanılabileceği bilgisini içeren bir ileti gönderilir. Alıcılar, İYS’ ye kaydedilen onayları 1.9.2020 tarihine kadar kontrol etmelidirler. Bu sürenin bitiminden sonra gönderilen ticari elektronik iletiler onaylı kabul edilir.

Onay gibi İYS üzerinden ret bildirimi de yapılmak zorundadır. Hizmet sağlayıcı, kendisine iletilen ret bildirimlerini üç iş günü içinde İYS’ ye bildirmelidir. Alıcı reddetme hakkını İYS üzerinden de kullanabilir.

Onay gerektirmeyen istisna durumundaki iletilerde İYS üzerinden kontrol yapılmaz. Bu istisnalara yönetmelik değişikliğine göre “diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletiler” eklenmiştir.

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Yükümlülüklerinin uygulanmadığı durumlar;

  1. 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki işletmecilerin abone ve kullanıcılarına; münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak amacıyla gönderdiği ticari elektronik iletilere,
  2. Vakıf üniversitelerinin, diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletilere,
  3. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilere,
  4. 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine göre radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine ilişkin bilgilendirme iletilerine,
  5. Devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletilere,

Yönetmelik Yükümlülükleri uygulanmaz.

Onay Gerektirmeyen İstisnai Durumlar;

  1. Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
  2. Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmaz. Ancak bu tür bildirimlerde herhangi bir mal veya hizmet özendirilemez veya bunların tanıtımı yapılamaz.
  3. Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması zorunlu değildir. Ancak tacir ve esnafların 9 uncu maddede yer alan reddetme hakkını kullanması halinde onayları alınmadan ticari elektronik ileti gönderilemez.
  4. Sermaye piyasasına ilişkin mevzuat uyarınca aracılık faaliyetinde bulunan şirketlerce müşterilerine bilgilendirme amaçlı gönderilen ticari elektronik iletiler için onay alınması zorunlu değildir.

 

Sesli arama içeriğinde; tacirler için ticaret unvanına, esnaflar için ise adı ve soyadına yer vermek zorundadırlar. Hizmet sağlayıcı, bunlara ek olarak marka veya işletme adı gibi kendisini tanıtan diğer bilgilere yer verebilir.

Hizmet sağlayıcı ve/veya aracı hizmet sağlayıcı onay kayıtlarını, onayın geçerliliğinin sona erdiği tarihten, ticari elektronik iletilere ilişkin diğer kayıtları ise kayıt tarihinden itibaren üç yıl süreyle saklamak zorundadır.

Elektronik Ticari İleti Şikayetleri, görsel bir örnekle yapılmalıdır ve şikayetler İYS tarafından ön incelemeye alınır.

 

ARACI HİZMET SAĞLAYICIYA AİT YÜKÜMLÜKLER

Aracı hizmet sağlayıcı, hizmet sağlayıcı gibi ileti gönderebilmektedir.

İçeriğin, iletinin Hukuka uyumunu kontrol etmekle yükümlü değildir. Fakat ticari elektronik ileti gönderimine ilişkin sistemini İYS ile uyumlaştırır.

Hizmet sağlayıcı adına onay alamaz. Alıcıların abonelik hattını kapatmaları halinde İYS’ye bu durumu bildirir.

İleti gönderimine başlamadan önce İYS üzerinden alıcıların onayının olup olmadığını kontrol eder ve İYS üzerinde onayı bulunmayan alıcılara ileti gönderimini başlatmaz.

Aracı hizmet sağlayıcı, İYS’ ye kaydolmayan hizmet sağlayıcılara ait ticari elektronik iletilerin gönderimini başlatamaz.

Hizmet sağlayıcının 6 ncı maddenin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları kapsamında (onay gerektirmeyen durumlar) ileti gönderiminde bulunmak istemesi halinde aracı hizmet sağlayıcı tarafından bu yönde beyan alınır.

 

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

 

 

 

 

Sayfamızı Paylaşın