Mali Bülten: 2019/25 –7162 sayılı Torba Kanunla Mükellefler Lehine Yapılan Değişiklikler

Ana Sayfa > Şubat 2019 > Mali Bülten/2019-25

Mali Bülten: 2019/25 –7162 sayılı Torba Kanunla Mükellefler Lehine Yapılan Değişiklikler

7162 Sayılı Kanunun 1,2,3 ve 4’üncü maddeleri ile gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerine ilişkin bazı iyileştirici düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler şunları içeriyor: i) Evden üretip satan e-ticaret erbabına gelir vergisi muafiyeti getirildi, 2) gelir vergisinden istisna tutulan  bazı tazminata açıklık  getirildi, 3) Vergiye uyumluluk koşulunu bozmayacak ödenmemiş vergi tutarı 250 liraya çıkartıldı, 4) Değişik adlarla ödenen tazminatlardan yapılan gelir vergisi red ve iade edilecek

Mali Bülten: 2019/25 –7162 sayılı Torba Kanunla Mükellefler Lehine Yapılan Değişiklikler

  1. Oturduğu Evde Ürettiğini Satan Küçük E-Ticaret Erbabına Gelir Vergisi Muafiyeti Getirildi

 

7162 sayılı Kanunun 1’nci maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 9’ncu maddesinin 6’ncı fıkrası değiştirilerek, oturdukları Evde Ürettikleri Havlu, Örtü, Çarşaf, Çorap, Halı, Kilim, Dantel Gibi Ürünlerin Satışları Toplamı Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarını Aşmayan E-Ticaret Erbabına Gelir Vergisi Muafiyeti Getirildi.

 

Bu muafiyetin düzenlendiği Gelir vergisi kanununun 9’ncı maddesinin değiştirilen 6’ncı fıkrası aynen şöyle oldu:

 

‘6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden[1] satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.’

 

Ancak, bu fıkraya göre, bu ürünlerin pazar takibi suretiyle satılması veya ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar tarafından satılması halinde bu muafiyetten yararlanılamıyor. Diğer taraftan, kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel teşkil etmiyor.

 

Bu düzenleme, 30.01.2019 tarihinde yürürlüğe girdi.

 

 

  1. Gelir Vergisinden Müstesna Tutulan Bazı Tazminatlara Açıklık Getirildi

 

GVK’nın 25’nci maddesinin 1’nci fıkrasıyla yapılan düzenleme ile muafiyetten yararlanan tazminatlar şöyle oldu:

 

‘‘Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre ödenen işe başlatmama tazminatı.’’

 

Bu düzenleme daha önce şöyle idi:

 

‘‘Ölüm, engellilik, hastalık ve işsizlik sebepleriyle (işe başlatmama tazminatı dahil) verilen tazminat ve yapılan yardımlar.’’

 

Bu düzenleme de, 30.01.2019 tarihinde yürürlüğe girdi.

 

 

  1. Vergiye Uyumlu Mükellefin Vergi İndiriminden Yararlanmasını Engelleyen Ödenmesi Zorunlu Asgari Vergi Tutarı Artırıldı

 

7162 sayılı Kanunun 3’ncü maddesiyle mükerrer 121’nci maddede yapılan değişiklikle, vergiye uyumlu mükelleflerin ödememesi halinde vergi indiriminden yararlanmasını engelleyen asgari vergi tutarı 10 liradan 250 liraya çıkartıldı.

 

Ayrıca, bu fıkraya eklenen bir bent ile, vergi kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması halinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden onbeşinci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla bu şart ihlal edilmiş sayılmayacağı hükme bağlandı.

 

Bu düzenleme, 1/1/2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde indirim şartlarının varlığı açısından dikkate alınmak üzere yayımı tarihinde (30.1.2019) tarihinde yürürlüğe girdi.

 

  1. İşçiye Ödenen Değişik Adlardaki Tazminatlardan Yapılan Gelir Vergisi İade Edilecek

 

7162 sayılı Kanunun 4’ncü maddesiyle, GVK’ya eklenen Geçici Madde 89 ile, tazminatlardan yapılan gelir vergisinin red ve iadesi imkanı getirildi. İlgili Madde aynen şöyle:

 

 “GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

 

Bu düzenleme de, 30.01.2019 tarihinde yürürlüğe girdi.

 

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir



[1] 7162 sayılı Kanunun 1’nci maddesiyle eklendi. Yürürlük: 30.1.2019)

 

Sayfamızı Paylaşın