Mali Bülten: 2019/40 – "Temel" senaryoda düzenlenen e-Faturaların iptaline ilişkin "e-Fatura İptal Portalı" yayımlanmıştır.

Ana Sayfa > Eylül 2019 > Mali Bülten: 2019/40

Mali Bülten: 2019/40 – "Temel" senaryoda düzenlenen e-Faturaların iptaline ilişkin "e-Fatura İptal Portalı" yayımlanmıştır.

Temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturaların elektronik ortamda iptal edilebilmesi için, faturayı düzenleyen tarafından fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal talebi e-Fatura İptal Portalı aracılığı ile oluşturulması ve iptal taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından iptal talebine onay verilmesi gerekmektedir

Mali Bülten: 2019/40 – "Temel" senaryoda düzenlenen e-Faturaların iptaline ilişkin "e-Fatura İptal Portalı" yayımlanmıştır.

Bilindiği üzere temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara ancak Türk Ticaret Kanunu’nun 18 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında belirtilen harici itiraz yolları ile de itiraz edilebilmekte, e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden itiraz (red yanıtı) edilememekteydi. Gelir İdaresi Başkanlığınca tasarımı tamamlanan ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcıların istifadesine sunulan e-Fatura İptal Portali aracılığı ile iptal işlemleri, bundan sonra e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden muhatabına iletilen red yanıtı olarak değerlendirilecek ve sistem içi itiraz mekanizması olarak kabul edilecektir.

 

E-fatura İptal Portalı’nın kullanılabilmesi için mali mühür kartı ve Gelir İdaresi Başkanlığınca

hazırlanan imzalama aracının kullanılması gerekmektedir. İmzalama aracının nasıl kullanılacağı www.efatura.gov.tr adresindeki imzalama Aracı Kullanım Kılavuzunda http://efatura.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/%C4%B0mzalama_Araci_Kullanim_Kilavuzu.pdf detaylı olarak anlatılmıştır.

 

Temel Fatura’nın e-Fatura İptal Portalından İptal Talebi’nin oluşturulması ve İptal Talepleri’nin onaylanması İçin;

 

  • Öncelikle imzalama aracı programı çalıştırılmalıdır. E-Fatura İptal Portalı kullanıldığı sürece imzalama aracı programı açık kalmalıdır.
  • e-Fatura İptal Portalı’na https://efatura.gov.tr/FaturaIptal/index.jsp adresinden erişilebilecektir.
  • Ana ekrandan yapılmak istenilen e-Fatura İptal Talebi Oluşturma (bu talep faturayı düzenleyen tarafından seçilecektir) ya da e-Fatura İptal Taleplerinin Listelenmesi ve İptal Onayı (bu onay işlemini faturanın alıcısı durumundaki kişi seçecektir) işlemi seçilmelidir.
  • Ana ekrandan fatura iptal talebi oluşturmak için “Fatura İptal Talebi Oluşturma” butonuna tıklayınız.
  • Fatura No” alanına e-fatura uygulaması üzerinden alıcısına ulaştırılan ve iptal edilmesi istenen faturanın 16 haneli seri numarası, “Ödenecek tutar” alanına faturada belirtilen ödenecek tutar yazılır. Akıllı kart sürücü ve şifre bilgileri girildikten sonra “Talep Oluştur” butonu tıklanır.
  • Akıllı karttaki bilgiler kontrol edilip onaylandıktan sonra fatura iptal talebi oluşturulduğuna dair bilgi ekranı gelecektir.
  • Fatura İptal Talep durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek için Ana ekrandan “Fatura iptal taleplerinin durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek için tıklayınız” butonu tıklandığında gelen ekrandan mali mühür bilgileri ile giriş yapıldıktan sonra giriş yapılan mali mühürdeki mükellefe gelen fatura iptal talepleri ve bu mükellefin daha önceden oluşturduğu fatura iptal talepleri listelenir.
  • İptaline onay verilecek faturalar seçilip, mali mühür bilgileri girildikten sonra “Fatura İptal Et” butonu tıklandığında “İşlem Başarılı” sonucu alınırsa seçilen faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminde iptal durumuna getirilmiş olunur.

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

Sayfamızı Paylaşın