Mali Bülten: 2021/29 –Finansal Hesap Bilgileri ile Ülke Bazlı Raporların Değişim Sistemi 1.1.2019’dan itibaren Taraf Devletler Tarafından Uygulanmaya Başlıyor.

Ana Sayfa > Haziran 2021 > Mali Bülten: 2021/29

Mali Bülten: 2021/29 –Finansal Hesap Bilgileri ile Ülke Bazlı Raporların Değişim Sistemi 1.1.2019’dan itibaren Taraf Devletler Tarafından Uygulanmaya Başlıyor.

21.4.2017 tarihinde Paris’te imzalanan finansal hesap bilgilerinin otomatik bilgi değişim sistemine ve 30.12.2019 tarihinde imzalanan ülke bazlı raporların değişimine dair milletlerarası anlaşmaların en erken 1.1.2019 tarihinde başlayan dönemlere uygulanmak üzere yürürlüğe girmiş olduğuna dair Cumhurbaşkanlığının sırasıyla 4025 ve 4026 sayılı Kararları 1 Haziran 2021 sayılı Resmi Gazetede Yayımlandı

Mali Bülten: 2021/29 –Finansal Hesap Bilgileri ile Ülke Bazlı Raporların Değişim Sistemi 1.1.2019’dan itibaren Taraf Devletler Tarafından Uygulanmaya Başlıyor.

Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimi

 

Cumhurbaşkanlığının 1.6.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4025 sayılı Kararına ve buna dayanak teşkil eden 2017/10969 sayılı BKK’na göre, finansal bilgilerin otomatik bilgi değişimi sistemi, çok taraflı anlaşmaya dahil taraf bir devletin, diğer taraf olan devletten, talep etmesi halinde, gümrük vergisi hariç bütün vergiler konusunda istenen bilgiyi verme, tahakkuk ve tahsilatta yardımlaşma, gerektiğinde haricen vergi inceleme yapma yetkisi getirmektedir. Bu sistem OECD’nin gözetiminde işlemekte olan bir sistemdir. Taraflardan birisi, kendisinden bilgi istenmesi halinde, talebi makul sebeplerle geri çevirme hakkına da sahiptir. Çok taraflı anlaşmada, otomatik bilgi değişiminin teknik olarak nasıl ve hangi platformlarda yapılacağına dair bir düzenleme içermemektedir. Söz konusu 4025 sayılı CB Kararıyla, finansal hesap bilgilerinin otomatik değişim sisteminin en erken 1.1.2019’da başlayan dönemlere uygulanmak üzere, 3.2.2020’de yürürlüğe girmesine karar verişmiştir.

 

Ülke Bazlı Raporların Değişim Sistemi

 

Cumhurbaşkanlığının 1.6.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4026 sayılı Kararına ve buna dayanak teşkil eden 2017/10969 sayılı BKK’na göre, ülke bazlı raporların değişim sistemi en erken 1.1.2019 tarihinde başlayan dönemlere uygulanmak üzere, 18.12.2020 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir. Bilindiği üzere, ülke bazlı raporlar, çok uluslu şirketler tarafından yazılması gereken üç adet transfer fiyatlandırması raporlarından birisidir.

 

Ülke Bazlı Rapor Konusunda Daha Önce Yapılan Düzenleme

 

Bilindiği üzere, ülke bazlı raporlar konusunda 2151 sayılı CB kararıyla aşağıdaki hükümlere daha önce karar verilmişti:

 

(8) Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin konsolide fınansal tablolarına göre toplam konsolide grup geliri, 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye'de mukim nihai ana işletmesi, raporlanan hesap döneminden sonraki onikinci ayın sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlar ve elektronik ortamda İdareye sunar.

 

a) Çok uluslu işletmeler grubunun faaliyet gösterdiği her bir ülke ile ilgili gelir, vergi öncesi kâr/zarar, ödenen gelir/kurumlar vergisi, tahakkuk eden gelir/kurumlar vergisi, sermaye, geçmiş yıl kârları, çalışan sayısı ile nakit ve nakit benzeri dışında maddi varlıklar,

b) Çok uluslu işletmeler grubunun, ülke bazında, ilgili ülkede mukim her bir işletmesinin adı/unvanı, işletmenin kurulduğu ülke vergisel açıdan mukim olduğu ülkeden farklı ise bu ülkenin adı ve her bir işletmenin ana faaliyetleri.

 

(9) Nihai ana işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluğun bulunmaması veya İdare ile nihai ana işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın olması, ancak ülke bazlı rapor bilgilerinin paylaşımına ilişkin yürürlükte olan bir yetkili makam anlaşmasının bulunmaması veya bilgi paylaşımında sistemik bir hata olması durumunda ve sekizinci fıkrada belirtilen haddin aşılması halinde, çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye'de mukim işletmesi (Türkiye'de birden fazla işletmesi bulunması durumunda diğerleri adına biri) tarafından, raporlanan hesap döneminden sonraki on ikinci ayın sonuna kadar, "ülke bazlı rapor" İdareye elektronik ortamda sunulur.

(10) Raporlayan işletmenin vekil işletme olması ve vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluğun bulunmaması veya İdare ile vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın olması, ancak ülke bazlı rapor bilgilerinin paylaşımına ilişkin yürürlükte olan bir yetkili makam anlaşmasının bulunmaması veya bilgi paylaşımında sistemik bir hata olması durumunda ve sekizinci fıkrada belirtilen haddin aşılması halinde, çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye'de mukim işletmesi (Türkiye'de birden fazla işletmesi bulunması durumunda diğerleri adına biri) tarafından raporlanan hesap döneminden sonraki on ikinci ayın sonuna kadar, "ülke bazlı rapor" İdareye elektronik ortamda sunulur.

(11) İlk ülke bazlı rapor, 2019 hesap dönemi için, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İdareye sunulur. Özel hesap dönemine tabi olan Türkiye'de mukim nihai ana işletme ilk ülke bazlı raporu, 1 Ocak 2019'dan sonra başlayan hesap dönemi için hazırlar ve ilgili özel hesap döneminin bitimini takip eden on ikinci ayın sonuna kadar elektronik ortamda İdareye sunar.

(12) Kapsama giren çok uluslu işletmeler grubu üyeleri; nihai ana işletme veya vekil işletme olup olmadıklarını ve grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağı ile hesap dönemi hakkındaki bilgileri, ilk ülke bazlı rapor ile ilgili olarak, bu Kararın yayımını takip eden altıncı ayın sonuna kadar İdareye bildirir. Takip eden yıllara ilişkin söz konusu bilgiler de her yılın Haziran ayı sonuna kadar İdareye sunulur.

(13) Konsolide finansal tabloların Avro dışında bir para biriminde düzenlenmesi halinde, sekizinci fıkrada belirtilen haddin hesaplanmasında, raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap dönemi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kurlarının ortalaması dikkate alınır.

(14) Ülke bazlı rapor bilgileri, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı olarak diğer ülke vergi idareleri ile paylaşılabilir. Söz konusu anlaşmalara taraf olan ülkelerin listesi, İdare tarafından ilan edilir.

 

Hatırlanacağı üzere, 17 Aralık 2020 tarihli GİB sirküleri ile 31.12.2020’ye kadar 2019 hesap dönemine ilişkin beyan edilecek ülke bazlı raporun ve 31.01.2021’e kadar beyan edilmesi gereken Ocak/2020'de  biten özel hesap dönemine ilişkin ülke bazlı raporun beyanlarına ilişkin süre, 26 Şubat 2021 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştı.

 

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

Sayfamızı Paylaşın