Mali Bülten: 2021/41 – Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesine İlişkin V.U.K. 530 Sıra No’lu Tebliğ Yayımlandı.

Ana Sayfa > Temmuz 2021 > Mali Bülten: 2021/41

Mali Bülten: 2021/41 – Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesine İlişkin V.U.K. 530 Sıra No’lu Tebliğ Yayımlandı.

9 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7326 sayılı Kanun’la bilanço esasına göre defter tutan tam mükellef gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerinde yer alan taşınmazlarının değerlerinin Yİ-ÜFE değerindeki artış oranı dikkate alınmak suretiyle yeniden hesaplanmasına ilişkin düzenleme yapılmıştı. 16 Temmuz 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 530 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu imkandan 31.12.2021 tarihine kadar yararlanmak mümkün.

 

Mali Bülten: 2021/41 – Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesine İlişkin V.U.K. 530 Sıra No’lu Tebliğ Yayımlandı.

9 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7326 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. maddesine yeni bir fıkra eklenmişti. Bu fıkra ile tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine (finans kurumları hariç) 9 Haziran 2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazları ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmaz ve iktisadi kıymetler hariç) 31 Aralık 2021 tarihine kadar yeniden değerlemeye tabi tutma imkânı getirilmişti.

Bu fıkra kapsamında yapılan yeniden değerleme sonucunda pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden %2 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir.

Bu vergi, yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilecek ve ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden 2. ve 4. ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenecektir.

Değerleme farkı pasifte özkaynaklar altında sermaye yedeği olarak özel bir fonda tutulmak zorunda.

Değerleme sonucunda oluşan fark, bu aktif kıymetin satılması halinde maliyet bedeline veya amortismana tabi tutulması halinde amortisman matrahına dahil edileceği için çok önemli bir vergi avantajı sağlamaktadır.

16 Temmuz 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 530 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde; yukarıda özetlediğimiz aktife kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesine ilişkin uygulamanın usul ve esasları belirlenmiştir.

16 Temmuz Tarihinde Yayımlanan 530 Sıra No’lu Tebliğe Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

 

 

Sayfamızı Paylaşın