Mali Bülten 2022-24- Gelir Vergisinden İstisna Edilen Bazı Tutarlar Artırıldı ve Yeni Kalemler Eklendi

Ana Sayfa > Kasım 2022 > Mali Bülten:2022/24

Mali Bülten 2022-24- Gelir Vergisinden İstisna Edilen Bazı Tutarlar Artırıldı ve Yeni Kalemler Eklendi

7420 No’lu Kanun ile Mükellefler lehine Gelir Vergisinin Kanununun İstisna maddelerinde önemli değişiklikler yapıldı.

 

 

Mali Bülten 2022-24- Gelir Vergisinden İstisna Edilen Bazı Tutarlar Artırıldı ve Yeni Kalemler Eklendi

09/11/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

1-      Konutların Çatısına Kurulan Elektrik Üretim Tesislerinde GV Muafiyetinin Sınırı

 

GVK, MADDE 9- (7103 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenen bent; Yürürlük: 27.03.2018) 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami (7349 Sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 27.12.2021) 25 kW'a kadar (25 kW dâhil) olan (Kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar, gelir vergisinden muaftır.

 

         09/11/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Kanunun 1. Maddesiyle, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendinde yer alan “25 kW” ibareleri “50 kW” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Böylece, gelir vergisinde muaf olarak, kat maliklerince veya konut sahiplerince daha önce konutların çatılarına kurulabilecek azami elektrik üretim tesisinin kapasitesi azami 25kW iken bu kapasite 50kW saate yükseltilmiştir.

 

 

2-      Ücretlilerde Günlük Yemek Bedeli İstisnasının Sınırı

 

09/11/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. Maddesine göre, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

         GVK, MADDE 23- 8. Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedeli)(7420 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen parantez içi hüküm, Yürürlük: 1.12.2022 ) (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.);      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-           İşverenin Yurtdışındaki Teknik İşlerinden Elde Ettiği Kazançlarından Yurtdışında Çalışanlara Ödenen Ücret İstisnası

 

7420 sayılı Kanunun 2’nci maddesiyle GVK’nın 23’ncü maddesine eklenen bent:

 

GVK, MADDE 23- 19. (7420 Sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle eklenen bent; Yürürlük: 1/1/2022) Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri,

 

 

Böylece, yurtdışı Teknik kazançtan ödenen yurtdışında çalışma karşılığı yapılan ücret ödemeleri GV’nden istisna edilmiştir.

 

 

4-      Melek Yatırımcılara Tanınan GV İndirimi 31.12.2027’ye kadar uzatıldı ve Yıllık İndirim  Tavanı Tutarı  2.500.000 TL’ye çıkartıldı

 

Bu hususu düzenleyen GVK’nın Geçici 82’nci Maddesi şöyle:

 

 GVK, GEÇİCİ 82. MADDE- 31/12/2027 tarihine kadar, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesi kapsamına giren bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilirler. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş kurumlara iştirak sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran %100 olarak uygulanır.

Yıllık indirim tutarı 2.500.000 TL’yi aşamaz. İlgili yıl kazancından indirilemeyen kısım, izleyen yıllarda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır. İki tam yıl elde tutma şartının yerine getirilmemesi halinde, bireysel katılım yatırımcısı indirimi dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılır. Bu maddeye göre zamanında alınamayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun doğduğu tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar.

Bireysel katılım yatırımcılarının vergi desteklerinden yararlanabilmesi için, birinci fıkrada belirtilen iştirak hisselerini iktisap etmeden önce Hazine ve Maliye Bakanlığına

başvurarak bireysel katılım yatırımcısı lisansı almış olmaları ve lisans kapsamında ortaklık kurdukları kurumlar tarafından yapılacak faaliyetleri beyan etmeleri şarttır. Bireysel katılım yatırımcıları, iştirak ettikleri kurumun doğrudan veya dolaylı olarak ya da ayrı ayrı veya birlikte hâkim ortağı olamazlar. Bireysel katılım yatırımcısı; eşinin, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımlarının ya da idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunan ya da nüfuzu altında bulunan kurumlara iştirak edemez.

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesi kapsamında vergi desteğinden yararlanması Hazine ve Maliye Bakanlığınca desteklenmeyen sektörlerde ve/veya faaliyetlerde yatırım yapıldığının tespit edilmesi, ortaklık paylarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığınca getirilen şartlara uyulmaması, dördüncü fıkra kapsamında beyan edilen faaliyetlerde bulunulmaması ve beşinci fıkradaki hükme aykırı işlem tesis edilmesi durumunda üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

İki yıllık süre şartının yerine getirilememesine neden olan mücbir sebep halleri ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Cumhurbaşkanı birinci fıkrada yer alan 31/12/2027 tarihini beş yıla kadar uzatmaya, bu madde kapsamında indirim oranını ve azami indirim tutarını %50’sine kadar artırmaya ve

bu oran ve tutarları sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

 

5-      Çalışanlara 30.06.2023’ye Kadar 1.000 lirasını Aşmayan Yakacak Yardımı Ödemesi, Geliri Vergisinden ve SGK priminden İstisna edildi

 

7420 sayılı Kanununun konuyu düzenleyen Geçici 1’nci Maddesi Şöyle:

 

     GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.

(2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.

 

 

Bu Geçii iMadde 1, yayımı tarihinde(9.11.2022) yürürlüğe girmiştir ve 30/6/2023 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır.

 

Not: Mali Bültenimizi almak istemiyorsanız, info@penetra.com.tr adresine ‘’aboneliğimi kaldırınız’’ konulu e-mail göndermeniz yeterlidir.

 

 

Sayfamızı Paylaşın