Mali Bülten 2022-25- Kamu Gözetimi Kurumu'nun Yetkileri Genişletildi

Ana Sayfa > Kasım 2022 > Mali Bülten 2022/25

Mali Bülten 2022-25- Kamu Gözetimi Kurumu'nun Yetkileri Genişletildi

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanunla, 660 Sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’da Önemli Değişiklikler Yapıldı.

Mali Bülten 2022-25- Kamu Gözetimi Kurumu'nun Yetkileri Genişletildi

09.11.2022 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve 7420 Sayılı Kanun’la 660 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

1-      Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’ nun Görevleri

 

26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre, inceleme ve denetimler sonucunda aykırılıkları saptanan bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyet izinlerini askıya almak veya iptal etmek, Kurul’un görevleri yer arasında yer alır.

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı KHK’nın 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde Kurul’un görevleri arasında yer alan “bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyet izinlerini askıya almak veya iptal etmek” ibaresi  “bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında idari yaptırım kararı vermek” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Böylece, Kurul’un; mevzuata aykırılıkları tespit edilen bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyet izinlerini askıya almak veya iptal etmek yetkisi, idari yaptırım kararı şeklinde değiştirilmiş, bu kapsama bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar da dahil edilmiştir.

 

26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının mülga (n) bendi 09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle yeniden düzenlenmiştir:

 

“n) Kurulca gerekli görülen durumlarda, bağımsız denetime tabi işletmelerin finansal tablolarının Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunun gözetimini yapmak.”

 

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenerek Kurul’un görevleri Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını kapsayacak biçimde genişletilmiştir.

 

ö) Uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirlemek ve yayımlamak, gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapmak, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirmek ve gözetime tabi tutmak.

p) Bağımsız denetim kapsamındaki işletmelerden bilgi sistemleri denetimine tabi olacakları belirlemek ve bu denetimin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve gözetim yapmak.

r) Kurumun yetkili olduğu alanlara yönelik araştırma geliştirme, eğitim, sınav, tescil işlemleri yapmak amacıyla kurum bünyesinde merkez kurmak ve bunların faaliyet usul ve esaslarını belirlemek.”

2-      Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca Yapılacak İncelemeler

 

26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 25. Maddesinin 1. fıkrasına göre, kurumca yapılacak seçilmiş denetim dosyalarının yeterli testini içeren kalite güvence sistemi incelemeleri; bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilmiş denetim çalışmalarının Kurum standart ve düzenlemeleri çerçevesinde gözden geçirilmesi ve bu kuruluşların faaliyetlerinin Kurum düzenlemelerine uygunluğunun denetimi ile harcanan kaynakların nitelik ve niceliği, alınan denetim ücreti ve bağımsız denetim kuruluşunun iç kontrol sistemi ile ilgili değerlendirmesini kapsar. İncelemeler, kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyen bağımsız denetim kuruluşları için asgari üç yılda bir, diğerleri için ise asgari altı yılda bir yapılır. Kurumun; planlanmış bu incelemeler yanında ihbar, şikayet, bildirim gibi durumlarda ve gerekli görülen diğer hallerde inceleme yapma ve yaptırma yetkisi saklıdır.

 

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesinin birinci fıkrasına “İncelemeler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilk denetim sözleşmesinin imza tarihinden itibaren;” ibaresi ve fıkraya ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere “İzleyen incelemelerde ise süre önceki incelemeye ilişkin Kurul kararını takip eden takvim yılından itibaren yeniden başlar.” ibaresi eklenmiştir.

 

Böylece, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı KHK’nın 25 inci maddesinin birinci fıkrasına göre kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyen bağımsız denetim kuruluşları için Kurumca yapılacak incelemeler, ilk denetim sözleşmesinin imza tarihinden itibaren başlayacaktır.  Söz konusu incelemeyi takip eden incelemelerde süre, önceki incelemeye ilişkin Kurul kararını takip eden takvim yılından itibaren yeniden başlayacaktır.

 

26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 25. Maddesinin 2. fıkrasına göre, bağımsız denetçilerin kalite güvence sistemi incelemeleri ise, usul ve esasları Kurul tarafından belirlenen ilkelere uygun olarak Kurum tarafından yapılır. Bu incelemelerin yürütülmesi için Kurum bünyesinde yeterli sayıda kalite güvence uzmanı istihdam edilir.

 

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası,

“Bağımsız denetçilerin kalite güvence sistemi incelemelerine ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Böylece, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı KHK’nın 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında, bağımsız denetçilerin kalite güvence sistemine yönelik incelemelerinde usul ve esasların, Kurul tarafından belirleneceği ifade edilmiş; kalite güvence sistemi incelemelerinin Kurum tarafından yapılacağı ve bu hususta yeterli sayıda kalite güvence uzmanı istihdam edileceği ifadesi ilgili maddeden çıkartılmıştır.

 

 

 

 

26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 25. Maddesinin 5. fıkrasına göre, bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları, yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen görüş ve öneriler doğrultusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. Kurumca belirlenen sürede gerekli tedbirleri almayanlar hakkında uyarı, lisansın askıya alınması ve iptali de dahil olmak üzere uygun yaptırımlar uygulanır.

 

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesinin beşinci fıkrası, “Kurumca yapılan incelemeler sonucunda bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, faaliyet izninin askıya alınması ve iptali dahil olmak üzere uygun yaptırımlar uygulanır. Bu fıkrada belirtilen idari yaptırımlara karar verilmiş olması, ayrıca idari para cezasına karar verilmesine engel teşkil etmez.” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Böylece, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı KHK’nın 25 inci maddesinin beşinci fıkrasıyla, kurumun yaptığı incelemeler sonucunda bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler hakkında uygulanan yaptırımlar ifade edilmiş, bu kapsama bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar da dahil edilmiştir. Ayrıca idari yaptırım kararı verilmesinin, idari para cezası verilmesine engel teşkil eden bir durum olmadığı ifade edilmiştir.

 

 

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7420 Sayılı Kanununun 42. Maddesiyle,  660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesine, sekizinci bent eklenmiştir. İlgili bende aşağıda yer verilmiştir.

 

(8) Faaliyet izninin iptali hali hariç olmak üzere, idari yaptırım uygulanmasına karar verilen durumlarda aykırılığı gerçekleştirenlere sürekli eğitim yükümlülüğüne ilave eğitim yükümlülüğü getirilebilir.

 

Bu hükümle de, KGK’na, bağımsız denetçilerin alması gereken eğitimlere ilişkin yükümlülüklerini genişletme yetkisi verilmiştir.

      

Söz konusu 7420 Sayılı Kanun, 09.11.2022 tarihinde  Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Sayfamızı Paylaşın