Mali Bülten 2023-39- 7491 SAYILI KANUNDAKİ GELİR VERGİSİ DEĞİŞİKLİKLERİ

Ana Sayfa > Aralık 2023 > Mali Bülten:2023/39

Mali Bülten 2023-39- 7491 SAYILI KANUNDAKİ GELİR VERGİSİ DEĞİŞİKLİKLERİ

27 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7491 sayılı

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddelerinde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

 

 

 

 

Mali Bülten 2023-39- 7491 SAYILI KANUNDAKİ GELİR VERGİSİ DEĞİŞİKLİKLERİ

7491 Sayılı Kanun’un 7’inci Maddesi

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20/B maddesinin başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası”

 

“İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.”

 

Bu madde, 1.1.2024 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

 

7491 Sayılı Kanun’un 8’inci Maddesi

 

193 sayılı Kanunun 22’nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 

“4. Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumlardan elde edilen, 75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarının yarısı, bu kurumların ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve kâr payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla gelir vergisinden müstesnadır.

 

Cumhurbaşkanı, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan kâr paylarına uygulanacak istisna oranı ile dördüncü fıkradaki %50 oranını ayrı ayrı veya birlikte sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya yetkilidir.”

 

Bu madde, 1.1.2023 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

 

7491 Sayılı Kanun’un 9’uncu Maddesi

 

193 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan birinci parantez içi hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.

Bahsi geçen parantez içi hüküm ise şu şekildedir: “İhracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilirler.”

 

Buna götürü gider indirimi, 1.1.2024 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.

 

7491 Sayılı Kanun’un 10’uncu Maddesi

 

Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

 

“kazancın %50’si.” ibaresi “kazancın, elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i.” şeklinde, üçüncü cümlesinde yer alan “%100’e kadar artırmaya” ibaresi “%100’e kadar artırmaya ve Türkiye’ye transfer edilecek kazanç tutarını sıfıra kadar indirmeye veya kanuni seviyesine kadar artırmaya” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Bu madde, 1.1.2023 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

 

7491 Sayılı Kanun’un 11’nci Maddesi

 

193 sayılı Kanunun 94’üncü maddesinin sekizinci fıkrasına “– Tam ve dar mükellefler ile gerçek ve tüzel kişiler itibariyle,” paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

 

“3 numaralı bent kapsamında ödenen istihkak bedellerinden, işin; kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı, ilgili ve ilişkili kurumlara taahhüt edilip edilmemesine ve bunların genel veya özel bütçeli idare kapsamında olup olmamasına, süresine, nevine ve yüklenicinin; ana yüklenici, alt yüklenici ya da tam ve dar mükellef olmasına göre ayrı ayrı veya birlikte,”

 

7491 Sayılı Kanun’un 12’inci Maddesi

 

193 sayılı Kanunun geçici 67’nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “faiz gelirleri için ayrı ayrı veya birlikte bir katına” ibaresi “kâr payı ve faiz gelirleri için ayrı ayrı veya birlikte %40’a” şeklinde, on yedinci fıkrasında yer alan “%15’e” ibaresi “%40’a” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya “her bir sermaye piyasası aracı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ihraç edenler, ihraç veya iktisap tarihi, hesap türü, hesap açılış tarihi,” ibaresi eklenmiştir.

 

7491 Sayılı Kanun’un 13’üncü Maddesi

 

193 sayılı Kanunun geçici 72’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2023” ibaresi “31/12/2028” şeklinde ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“Cumhurbaşkanı birinci fıkrada yer alan oranları sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmaya; Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

 

 

İlgili maddenin son hali şu şekildedir;

 

31/12/2028 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılır.

 

a) Lig usulüne tabi spor dallarında;

 

1) En üst ligdekiler için % 20,

 

2) En üst altı ligdekiler için % 10,

 

3) Diğer liglerdekiler için % 5

 

7491 Sayılı Kanun’un 8’inci Maddesi

 

193 sayılı Kanunun geçici 76’ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2023” ibaresi “31/12/2028” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

“Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

 

İlgili maddenin son hali şu şekildedir;

 

10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

 

Yürürlük

 

Bu Bültendeki açıklamalar;

  1. 7’nci ve 9’uncu maddeleri 1/1/2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
  2. 8’inci ve 10’uncu maddeleri ise 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
  3. Diğer maddeleri yayımı (27.12.2023) tarihinde,

yürürlüğe girmiştir.

 

 

 

Sayfamızı Paylaşın